КАРАКТЕРИСТИКИ

Тајната за изработката на Охридскиот Бисер дури и денес е една од најдобро чуваните тајни на оваа фамилија која изработува бисери соединети во креативни бисерни огрлици и нараквици, и се пренесува веќе четврта генерација од колено на колено

 

МЕТОД НА ИЗРАБОТКА

Кога зборуваме за бисерот секогаш ни паѓа на памет дека токму тој е пронајден во школката, меѓутоа Охридскиот Бисер има поспецифичен метод на изработка. Охридскиот Бисер не е најден во школка, туку тој се изработува на тој начин што се зема најблескавиот (внатрешен) дел од школката, истиот добро се преработува и се добива саканата форма – седефасто зрно. 

Вториот процес на обработка на бисерот е премачкување на веќе добиеното седефастото зрно со емулзија кој асе добива од крлушката на охридската риба – плашица.

ТРАДИЦИЈА И ВЕЧНОСТ

Поодамна имало неколку модели на огрлици од Охридски Бисер кои му давале акцент на дадени манифестации какви што биле свадба, слави, визити, запросување девојка итн. 

Тие биле именувани како според приликата.

  • Староградска плетка со кои што посериозните дами и госпоѓи се закитувале за слави и свечени пригоди.
  • Моминска огрлица ккој аја поседувала речиси секоја венчана девојка, бидејќи редот во тоа време бил токму со ваква огрлица да се побара невестинската рака.

 

УНИКАТНА КРЕАТИВНОСТ

Фамилијата Ристески нуди богата колекција на уникатен рачен изработен накит. Големиот избор на различни бои на култивирани природни бисери, ин овозможуваат да изберете идеална комбинација за вашата гардероба. Секоја креација се одликува со индивидуален пристап, замисла и дизајн. Тие се изработуваат во различни должини според желбата на клиентот. Моделите се за луѓе кои сакат да се различни, со подвлечен сопствен стил и параметри.

НЕГУВАЊЕ И ЧУВАЊЕ НА ТРАДИЦИЈА

СОВЕТИ: 

  • Обидете се да го заштитите производот од остри предмети и хемикали како и слични супстанци кои видно можат да ја оштетат бојата и текстурата на производот. Исто така, не е препорачлив контакт со сулфур, абразивни средства, хемикалии, парфеми, спрејови за коса, бои за коса и сл.